Solutia dovedita clinic pentru prevenirea infectiilor asociate unitatii medicale


Despre Bactiguard


Bactiguard este o companie medicala suedeza, cu misiunea de a preveni infectiile asociate asistentei medicale, de a reduce utilizarea antibioticelor si de a salva vieti prin dezvoltarea si furnizarea de solutii de prevenire a infectiilor in industria medicala. Invelisul brevetat a companiei previne infectiile asociate unitatii medicale prin reducerea aderentei si a cresterii bacteriene pe dispozitivele medicale. Cateterele urinare acoperite cu Bactiguard sunt lider pe piata din SUA si Japonia, iar in ultimii ani compania si-a dezvoltat propriul portofoliu de produse catetere pentru tractul urinar, respirator si fluxul sanguin. Bactiguard este in prezent intr-o faza de extindere puternica, axata pe noi piete din Europa, Orientul Mijlociu, Asia, America de Sud si Africa de Sud. Compania are  prezenta pe piata in aproximativ 50 de tari si are aproximativ 60 de angajati. Sediul central este situat in Stockholm si fabrici de productie in Suedia si Malaezia. Bactiguard este listat pe Nasdaq Stockholm. Cititi mai multe despre Bactiguard pe www.bactiguard.com


Provocarea

Infectii asociate unitatii medicale - a treia cea mai mare cauza de deces din lumea occidental Infectiile asociate unitatii medicale (HAI) sunt cunoscute si ca “infectie nosocomiala” sau precum “infectie obtinuta in spital“ si sunt cele mai frecvente evenimente adverse in unitatile medicale. Din punct de vedere a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) prevalenta HAI variaza intre 5-19% in diferite tari cu o 1 medie de peste 10% pe plan mondial.

HAI este prima cauza a morbiditatii si motalitatii pacientilor care au nevoie de ingrijiri medicale; De fapt este a treia cea mai grava cauza a mortalitatii in tarile dezvoltate. Dispozitivele medicale, precum cateterele, sunt cauza a peste 50% dintre cazurile de HAI. Aproximativ doua treimi a tuturor cazurilor de HAI se intampla in trei zone ale corpului: tractul urinal, tractul respirator si in fluxul sanguin, iar dispozitivele medicale cauzeaza majoritatea acestor infectii. Astfel, Bactiguard s-a concentrat asupra conceperii unui portofoliu de produse, Prevenirea infectiilor Bactiguard (BIP), targetat sa reduca infectiile asociate dispozitivelor, in urmatoarele zone:


Drenaj urinar: Catetere Foley BIP


Managmentul respirator: Tubul Endotraheal BIP


Accesul vascular: Catetere venoase centrale


Rezistenta antimicrobiana - una dintre cele mai mari ameninari la adresa sanatatii umane

Dezvoltarea antibioticelor a fost unul dintre cele mai importante progrese ale medicamentului. Cu toate acestea, din cauza suprautilizarii si a utilizarii gresite a antibioticelor, infectiile bacteriene care au fost vindecate cu usurinta cu antibiotice devin tot mai greu de tratat. Acest lucru se datoreaza rezistentei la antibiotice. OMS a numit astazi una dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii umane. Investigatiile arata ca 70% din bacteriile care provoaca HAI sunt rezistente la cel putin un antibiotic relevant utilizat frecvent pentru tratarea acestora . Pe masura ce rezistenta la antibiotice creste, la fel si importanta controlului si prevenirii infectiilor.


Mecanism de actiune

Tehnologia Prevenirii Infectiilor Bactiguard (BIP) este bazata pe aplicarea unui strat extrem de subtire de acoperire cu metale nobile, care este alcatuit din aur, argint si palladium, pe dispozitivele medicale. Invelisul Bactiguard este unica prin modul in care reduce efectiv aderenta si cresterea microbilor, fiind in acelasi timp prietenoasa cu tesuturile. Deoarece invelisul Bactiguard este fixat bine pe suprafata, ofera un efect pe termen lung. Spre deosebire de alte tehnologii de acoperire, care depind de eliberarea substantelor toxice, de exemplu ioni de argint sau antibiotice, invelisul Bactiguard previne adeziunea microbiana printr-un mecanism de suprafata netoxic si non-farmacologic.


Dispozitive medicale si infectii

Suprafetele cateterului atrag bacteriile, care se transforma intr-un biofilm, iar infectiile apar atunci cand exista un raspuns inflamator.


Siguranta

Peste 130 milioane de catetere acoperite cu Bactiguard au fost utilizate in practica medicala din 1995, fara nici un caz raportat cu efecte adverse datorate invelisului Bactiguard. (Baza de date FDA MAUDE 1995-2014). Au fost efectuate peste 30 de studii de toxicologie / biocompatibilitate care dovedesc siguranta acoperirii Bactiguard.


Dispozitivele cu invelis Bactiguard
Suprafetele acoperite demonstreaza o reducere a aderarii bacteriene, ceea ce previne formarea de biofilm si de infectii aferente.

Un studiu clinic a fost desfasurat a acoperiri Bactiguard pe cateterele venoase centrale. A fost concluzionat ca invelisul reduce semnificativ incidenta 15 infectiilor cu aproximativ 50%. Investigatiile au inclus 266 pacienti de oncologie, 113 au primit cateter standard neacoperit si 120 au primit cateter acoperit cu Bactiguard. Infectiile asociate cateterelor s-au dezvoltat in 21% dintre pacientii cu catetere standard neacoperite, dar doar la 10% dintre pacientii cu cateter acoperit cu Bactiguard.